Verbeteren van het verbeterproces

 

Op 17 april staat ’s middags het “Verbeteren van het verbeterproces” centraal in het bezoek van Nederland Verbetert aan Tate en Lyle in Koog aan de Zaan. Uit mais worden hier zetmeel, vloeibare laagcalorische vezels en polydextrose gemaakt, voedingsmiddelen die je wellicht vanochtend op hebt in je drinkyoghurt, ontbijtgranen of koek.

De fabriek van Tate en Lyle bestond vorig jaar 150 jaar en dat is ’s avonds nog te zien als de gebouwen prachtig zijn verlicht. Dat toont ook dat leeftijd niet betekent dat je stopt met verbeteren en dat geldt bij Tate en Lyle ook voor de processen. Daarvoor werd enkele jaren geleden Lean Six Sigma geïntroduceerd en dat staat ook centraal in deze middag. Tijdens de rondleiding zien de processen waaraan wordt verbeterd, gevolgd door de presentaties van enkele projecten die voor de procesverbeteringen moeten zorgen. Zo kijken we naar het project van het verhogen van de uptime van de walsdrogers, waarbij een goede statistische analyse centraal stond. En we kijken naar het verminderen van de lekkages bij de vulmonden van de verpakkingslijnen, waar juist geen data beschikbaar waren en deze op creatieve manier moesten worden verzameld. Twee uitersten, interessant voor elke verbeteraar! Tenslotte bespreken we, aan de hand van de praktijk bij Tate en Lyle, hoe je storingsanalyses kunt verbeteren.

De bijeenkomst begint, anders dan andere keren, na de lunch om 13.30 en wordt afgesloten om 17.30 uur. Om te zorgen dat je niet in de file op de terugweg naar huis komt te staan, stelde Paul Clarijs, sitemanager van Tate en Lyle, voor om daarna samen een hapje in Koog aan de Zaan te gaan eten.  

Wil je een keer kennismaken met de bijeenkomsten van Nederland Verbetert of wil je informatie ontvangen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.