De zin en onzin van certificeringen

Hebben ze nut of zijn ze geldverspilling?

30-09-2014: SuikerUnie, Groningen
01-10-2014: Omron, 's-Hertogenbosch


De eerste twee bijeenkomsten van het seizoen stonden het certificeringen van onder andere verbeterprogramma's op de agenda. Een bekend voorbeeld is de TPM-certificering door het Japanse JIPM, maar sommige grotere bedrijven hebben ook interne certificeringssystemen voor hun verbeterprogramma’s. Heeft dit nut of is het geldverspilling? En natuurlijk zijn daar ook andere certificeringen als ISO en AOE. Met voor- en tegenstanders.

De bijeenkomst van de Noord-groep vond plaats op dinsdag 30 september bij Suiker Unie Vierverlaten in Groningen. Plant manager van SuikerUnie Vierverlaten Bram Fetter vertelde eea over locatie Vierverlaten en lichtte toe waarom voor TPM gekozen is. Daarna ging TPM Coördinator Chris Cruiming in op wat TPM en de Excellence Award hen heeft gebracht, de leerpunten en hoe ze het programma zich verder eigen maken. Vervolgens presenteerde Henderik Siepel van Swedish Match Lighters zijn visie op de (on)zin van het certificeren bij Swedish Match. Uiteraard zijn we ook de fabriek in geweest, die weer vol op in de bedrijf was, want de campagne van suikerproductie draait weer! 

De bijeenkomst van de Zuid-groep vond plaats op woensdag 1 oktober bij Omron in Den Bosch, producent van PLC’s en andere onderdelen voor industriële automatiseringen. Zowel Carin Hendriksen, Manager Manufacturing & Warehouse Operations van Omron, als Gerard Hensels, Manager Operations van Saint-Gobain Cultilène, presenteerden hun visie op de (on)zin van het certificeren van verbeterprogramma`s. In de fabriek zagen we mooie praktijkvoorbeelden van Lean, Poka Yoke en Heijunka.